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MAXI YACHT ROLEX CUP 

ROLEX MAXI 72 WORLD CHAMPIONSHIP 

 

Notice to Competitors No.5 

Sails carried on the boat for the day. 

 

For the fleets, categories and groups racing under IRC the following rules apply: 

 

IRC 21.1.5 (d)  

During a regatta run on consecutive days, including any lay days, the sails on board shall remain the same and be on 

board for all races. This Rule may be amended by Notice of Race. 

 

NoR MYRC 1.1 (e)  

The 2017 IRC Rules Parts A, B and C shall apply. For the purposes of IRC rules 21.1.5 (d) and (e) this regatta is on 

consecutive days, yet the sails carried on board need not remain the same for the duration of the event, but sails need 

to remain the same for each day. The day begins when the boat leaves the dock for the first time each day;  

  

NoR M72 refers to class rule and the class rule reads: 

C.7.1 If an event’s NOR is not specific on IRC rules 21.1.5 d) and e) and is raced under IRC as well as this Class Rule then 

IRC 21.1.5 d) and e) are changed by: For the purposes of IRC rules 21.1.5 d) and e) the sails carried on board (included 

the mainsail) need not remain the same for the duration of the event but sails need to remain the same for each 

competition day. A competition day begins when the boat leaves the dock for the first time on the day.  

 

Question 1: When does a ‘competition’ day end for the purpose of the rules above?  

 

Answer: In order to be able to keep some form of control by the event measurers for the 2017 MYRC and the M72 

Worlds regarding the specific rules above the ‘competition’ day ends once the racing yacht docks back in her regatta 

berth. 

 

Question 2: May sails be carried in a support vessel once the racing yacht has left her regatta berth? 

 

Answer: There is no rule that forbids this. But if spotted it will trigger the question why? And so upon return of the 

racing yacht and support vessel to the dock both most likely will be asked to present the complete sails inventory of 

both boats to an event measurer and asked a few questions to establish whether sails were moved between the two 

vessels before docking back into the regatta berth. 

 

Note: Permission may be sought by the OA or the Maxi72 Class Manager to bring sails to the racing yacht by a support 

vessel for testing after the finish of the last race of the day in order to avoid the racing yacht having to go in to pick 

these sails up. Or for emergencies, like bringing in a damaged sail to be repaired straight after the finish of the last 

race of the day. The decision by the OA / Class Manager is final and can not be contested. 
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Modifying sails. 

 

Question: Can sails be modified during the event without permission of the OA or M72 Class Manager? 

 

Answer: Besides that technically modifications invalidate the measurement sticker the answer lies in the words “not 

cause a boat to be re-measured” (SI 19.2/ SI 20.2). This also applies to the sails. As soon as a modification effects any 

of the measured / recorded data of the sail in the sense that they may increase, no matter how insignificant the 

increase might be, the modification shall be applied for and approved as indicated in the MYRC SI 19.2 or M72WC SI 

20.2. The OA / M72 Class Measurer may require that an event measurer checks the sail before it is being used again. 

 

MYRC SI 19 HAULING OUT, DIVING AND REPAIRS 

19.2 Repairs and replacement of sails, equipment and hull parts damaged during a regatta shall not cause a boat to be 

re-measured until after the regatta is completed. Applications to replace or repair sails must be made to the OA on the 

Sail Repair/Replacement Form available at the RO. No repair shall be carried out and no replacement shall be made 

after registration without the written consent of the OA. 

 

M72 SI 20  HAULING OUT, DIVING AND REPAIRS 

20.2 Repairs and replacement of sails, equipment and hull parts damaged during a regatta shall not cause a boat to be 

re-measured until after the regatta is completed. Applications to replace or repair sails must be made to the OA on the 

Sail Repair/Replacement Form available at the RO. No repair shall be carried out and no replacement shall be made 

after registration without the written consent of the Class Manager. 

 

 

Organizing Authority 

Posted at: 1530 

4th September, 2017 

 


